Csendes többség

Csendes többség

A FIDESZ rendszer leváltása 2018

2016. január 02. - Csendestobbseg111

Ennek jelenleg nincs realitása. Nincs rá alkalmas apparátus, sem személyi, sem szervezeti, sem anyagi értelemben. Politikai értelemben van kihívója, de a Jobbik a választói elégedetlenségre kínált populista válaszok és „tiszta” hatalmi múltja miatt látszik csak a közvélemény szemében a legerősebb kihívónak. Valójában minden szempontból alkalmatlan a kormányzásra. Nincs baloldali alternatíva sem, az MSZP és az abból levált formációk nem baloldaliak, nem alkalmasak és nem is hitelesek. Az LMP olyan politikát kínál, amely a vele szimpatizáló réteg számára sem teszi racionális választássá. A FIDESZ-nek annak ellenére nincs alternatívája, hogy csak a választásra jogosultak mintegy 25%-a szavaz rá aktívan, és ezek jelentős része is az ellenségem ellensége a barátom elve (csak nehogy megint a Gyurcsány jöjjön) vagy a nincs jobb elv alapján teszi. Ezek alapján akár azt is gondolhatnánk minden a legnagyobb rendben van.

Valójában a társadalom döntő többsége mégis kilátástalannak érzi a helyzetét és általánosan rossznak gondolja a kilátásokat. Ennek oka az, hogy mástól várja helyzetének a jobbra fordítását és tapasztalatai alapján nem a kormány lesz az aki megoldja a problémáit. Ebben nem is téved, hiszen a kormánynak az egyetlen valódi célja, hogy hatalmon maradjon és ennek egyetlen mérőszáma a megszerzett parlamenti helyek száma. A FIDESZ profi stábbal dolgozik, neki van a legtöbb erőforrása és morális aggályok sem bénítják cselekvését. Mégis ha a választók nagyobb többsége elégedetlen, hogyan lehet leváltani azt akit az elégedetlensége forrásának tekint - mert ugye olyan nincs, hogy én vagyok a hibás? A válasz pedig egyszerű, nem kell leváltani! Ez persze első látásra nem túl előremutató megoldás, de nézzünk picit a dolgok mögé. Melyek a FIDESZ vagy a kormány megfogalmazott céljai?

 

  • Teljes foglalkoztatás. Az emberek nagy többsége nem szereti amit csinál, amúgy is látjuk, hogy ez a kormány értelmezésében közmunka szerű rabszolgatartást vagy autóipari betanított munkát jelent a gyakorlatban, tehát ez nem vonzó cél a választónak.
  • Keleti nyitás. Ebből sok jó nem sült ki korábban sem Törökország, Oroszország, Kazahsztán, csupa irígylésre méltó demokratikus jóléti állam, többségükkel történelmi tapasztalataink is vannak. Az egyszeri választó láthatja személyében is mire számíthat, ha bölcs vezetőnk víziója valóra válik és ez sem túl fényes jövőkép.
  • Bankrendszer több mint 50%-ban magyar. Szépen halad, mindanyian fizetjük az árát, nyilván a folyamat végén valakié lesz majd a bank és nem mindenkié...
  • Birtok rendszer megváltoztatása. Ez is zavartalanul halad, nyilván az egyszeri választónak pozitív változást nem fog hozni személyesen.
  • Olcsóbb energia, egy olyan szolgáltatás keretein belül, ami nem állít elő profitot. Ez félig biztosan meg fog megvalósulni, mert profit az biztos nem lesz.

A többi az vagy nagyon bullshit, vagy megfoghatatlan és mérhetetlen.

Na kérem ez alapján lettek megválasztva, tehát jogos kritika nem érheti a kormányt, mert amit ígért azt teszi is! Vagyis miért kellene leváltani? Egyetlen dolog van amit a FIDESZ és Orbán nagyon nem szeretne, ez pedig a hatalmi kontroll. Jól látható, hogy Orbán olyan rendszert alakított ki, ahol mindenki versenyzik körülötte csak ő nem, lásd Lázár-Rogán, Simicska helyett a feltörekvő oligarchák, stb. Ha visszatekintünk az elmúlt 25 évre azt látjuk, hogy mérhető számok és valós teljesítmény alapján csak rosszabb kormányzati megoldásokban volt részünk, még ha a személyes értékelésünk más is az adott időszakról. Antal és az MDF teljesítménye szánalmas volt bármilyen szempontból nézzük is (el is tűntek a történelem süllyesztőjében). A Horn kormány a nemzeti vagyon lenyúlásával/elherdálásával és a Bokros csomagról maradt emlékezetes. Medgyessy és Gyurcsány majdnem az állam-csődig vitte az országot. Bajnai kormány volt az egyetlen, amely értelmes irányba próbálta fordítani a dolgokat, de rövid kormányzása csak a kármentésre szorítkozhatott.

Ha azok a források, amelyek jelenleg elfolynak a korrupciós csatornákon az államnál maradnának, lényegesen jobb szolgáltatások biztosítására lenne lehetőség, mint jelenleg.

Ehhez az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot kell megvalósítani. Erre csak úgy van lehetőség, ha nincs törvényhozó többsége a FIDESZ-nek, tehát kedve szerint nem farigcsálhatja a játék szabályokat. Mivel kormány képes ellenzék nincs, ezért az ellenzék csak úgy szerezhet 51% mandátumot, ha összefog és a FIDESZ legyőzését tekinti az egyetlen céljának. Persze ez így elég meredeknek tűnik, de játszunk el az elméleti eshetőséggel.

Mi kell ahhoz, hogy ne legyen abszolút többsége a FIDESZ-nek? A 106 egyéni körzetnek több, mint a felét meg kell nyerni! 2014-ben a FIDESZ a listás szavazatok 45%-nak elnyerésével a mandátumok 67%-t szerezte, a 106 egyéni körzetből pedig 96-ot! Oké tegyük fel, hogy Jobbikos MSZP-s, DK-s, LMP-s egy táborba állnak és az egyéni körzeteket felosztva közös jelöltet állítanak – az elméleti fejtegetések szépsége, hogy minden lehetséges :-). Legyőzik a FIDESZ-t és 102 mandátumuk van a 199-ből. Na ezek után mi történik? Felbomlik a szövetség, mert az már elméletben sem lehetséges, hogy egy ilyen alakulat képes legyen kormányt alakítani. Ki fog ekkor kormányt alakítani? Nyilván a FIDESZ, de abszolút többség hiányában nem farigcsálhatná kénye kedvére a törvényeket és az átláthatóságra is jobban kellene ügyelnie. Jó tudom ez láz-álom, de a lényeg mégiscsak az, hogy ugyanolyan gyakorlatiasan kell szemlélni a hatalmi kérdéseket ahogy azt Orbán teszi. Tökéletesen kivitelezi az oszd meg és uralkodj elvét, manipulálja a közvéleményt és tematizálja a közbeszédet. Egyszerűen profi hatalom gyakorlásban.

A fenti forgatókönyv persze sosem fog megvalósulni, mert a letűnt hatalom álbaloldali káderei görcsösen elutasítják a megújulást, és a hiteltelen figurák nem tűnnek el végre a közéletből, ezzel adva esélyt egy új kezdetre. A Jobbik megpróbál ugyan szalonképesebbnek mutatkozni, de ezzel együtt is csak olyannak tűnik, mint a FIDESZ B csapata. Ugyan nincsenek tele korrupciós ügyekkel, de csak azért mert a hatalom közelébe sem jutottak még. Hogyan lehet mégis pozitív kicsengést adni a jelenlegi helyzetnek, hisz mégiscsak a heppiendet keressük az életben?

Számoljon le mindenki az illúziókkal, ne hagyjuk, hogy a Habony -féle megosztó bűvészmutatvánnyal átejtsenek. Ha érdekel a politika keress magadnak olyan csapatot ahol tudsz tenni a politikai közéletért, ha nem nézz körül a civil szférában és kezdj ott közéleti tevékenységet a saját környezetedben. A hatalom annál van akiről azt hisszük, hogy van! Az internet adó elleni tüntetés megmutatta, hogy csak addig tart a FIDESZ hatalma amíg atomizálni tudja az ellenfeleit.

A bejegyzés trackback címe:

https://csendes-tobbseg.blog.hu/api/trackback/id/tr298226216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása