Csendes többség

Csendes többség

Hogy ne jussunk a görög drámáig

Végre egyszer tanuljunk a más kárán

2015. június 29. - Csendestobbseg111

anonymous-960x623.jpg

 

2015.06.29.

 

Görögországban népszavazást tartanak az újabb EU mentőöv elfogadásáról. Mivel a görög kormány a tárgyalások során nem fogadta el a számukra szabott ultimátumot, ez gyakorlatilag egyet jelent a pénzügyi csőddel (Grexit). Hétfőtől egy hétig nem nyitnak ki a görög bankok és a tőzsde, így pár nap gondolkodási időt kapnak az állampolgárok és a pénzügyi világ, hogy megemésszék a történteket és így talán elkerülhető legyen a jelentősebb pánik. Végül bekövetkezni látszik a hónapok vagy talán évek óta sejthető pénzügyi összeomlás. Mi vezetett ide?

Elsősorban egy gátlástalan és felelőtlen politikai és gazdasági elit, amely azért, hogy szabadon folytathassa üzelmeit, demagóg hazugságokkal és hitelbe vett jóléttel vásárolta meg a választói jóváhagyást. Kéz kezet most, aki csak tehette megcsinálta a maga kis stiklijeit, mindenki a mának élt, és amikor kellett, apróbb nagyobb csúsztatással „okosba megoldották” a helyzetet. A pénzügyi vezetés hamisította a könyveket, az egyszeri ember nem adott számlát, nem fizetett ÁFÁ-t és adót. A nyugdíjas örült, amikor a politikus megvásárolta a szavazatát a 13. 14. vagy 15. havi nyugdíj ígéretével, vagy amikor 54 évesen korkedvezménnyel nyugdíjba ment. A hazafiaknak dagasztotta a keblét a büszkeség, amikor OLIMPIÁT rendezett az ország, akik pedig a tűz közelében voltak degeszre tömték a zsebüket, nem törődve azzal, hogy erőn felül túlvállalja magát az amúgy is rosszul vezetett balkáni ország.

 

Egy biztos, most sem azok fognak a legrosszabbul járni, akik a legnagyobb károkat okozták az országnak. A politikai vezetés, amely egyébként a piaci alkudozásban és demagógiában elment a falig, ezúttal 20-ra húzta a lapot. Az EU pénzügyi és politikai vezetése valószínűleg nem akart már minden áron megegyezni az egyre szemtelenebbé váló Ciprasz féle görög vezetőkkel. Két évet adott magának és az EU-s pénzügyi rendszernek, hogy felkészüljön a már korábban is valószínűsíthető csődre. Valószínűleg most üzenetet küldenek mindenkinek, aki úgy gondolta mindent meg lehet úszni...

 

Mit jelent mindez az egyszeri állampolgárnak? Azt hogy nagyon jelentősen romlani fog az életszínvonala, annál jobban, minél messzebb van a felső tízezertől. Pontosan attól a rétegtől, akik a legnagyobb felelősséget viselnek a történtekért. A görögök nagy szerencséjére agrár mediterrán ország lévén kevés tüzelőre van szüksége és alapvető élelmiszerek is többé-kevésbé könnyen beszerezhetők. Mindenesetre érdemes figyelni, hogyan birkóznak meg a nehézségekkel, mert sajnos túl sok párhuzamot érzek hazánk helyzetével.

 

Mik ezek?

Először is mi is balkáni ország vagyunk (ha ezt igyekszünk is tagadni). Egyelőre csak tervezgetjük a teljesen felesleges és ésszerűtlen olimpia rendezést, de a tervezgetéssel is százmilliárdos nagyságrendben fog pénz elúszni, ebben biztosak lehetünk. A politikai elit nálunk is felelős gazdálkodás helyett szavazatvásárlásra használta és használja a nyugdíjkasszát. Teljesen nyilvánvaló a korrupció vezérelt és értelmetlen állami beruházások tömkelege. Ebből a fajtából mindenkinek lehet kedvence a falusi stadiontól, a semmibe vezető vagy tök üres autópályán keresztül a lankák között épített viaduktig. Jól beleillik ebbe a sorba, hogy a rezsicsökkentés mellett átláthatatlan energetikai machinációk és beruházások borzolják az emberek idegeit. Hol gázvezeték és tározó mentén szökik a közpénz, hol atomerőmű építés címén kötelezzük el magunkat sok ezermilliárd forint értékben. De a pénzügyek terén is nagyvonalúan menti a betéteseket a kormány csak ki ne derüljön, milyen összefonódások vannak és voltak a hatalmi elitben. Ezt a felsorolást persze unásig lehet folytatni, de a megoldás akkor is csak az, hogy garanciák nélkül nem szabad hatalmat adni a politikusoknak. Garanciát csak a hitelesség, átláthatóság és számonkérhetőség adhat. Egyelőre ebből egyik politikai erő sem tud felmutatni semmit.

Egy biztos a bekövetkezett helyzetért – sem ott, sem itt - nem egyedül a kormány, hanem a lusta és apatikus állampolgárok is felelősek. Ha másért nem, hát az alternatíva keresésének hiánya miatt biztosan terhel felelősség. Talán itt lenne az idő, hogy a fotelforradalmárok pártot alapítsanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://csendes-tobbseg.blog.hu/api/trackback/id/tr597583246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása